Facebook icon Twitter icon Forward icon

Välkomna till Upplitt

Lars Häger

Under Litteraturcentrums tre år har flera tusen människor deltagit i de många litterära evenemang i Uppsala läns alla kommuner. Många har också medverkat i våra tre antologier, senast Att skriva en stad (2012). Med denna framgång i bakfickan siktar vi framåt.

Under våren 2013 kommer nya seminarieserier på, pjäser, antologin, skrivarkurs för unga, Dublin-Uppsala Literary Week med Dermot Bolger, och många fler evenemang. Vi introducerar dessutom skrivarkafé i Gottsunda och Poesitåg. Vi fortsätter också med Uppsalas poesiklubb Onsdagspoesi.

Vi hade aldrig kunnat lyckas utan det breda samarbete som Litteraturcentrum utgör. Kultur i länet, Kulturrådet, Uppsala kommun, Svenska Akademien, länets övriga kommuner, bibliotek, teatrar, bildningsorganisationer, universitet, folkhögskolor, föreningar, media och enskilda aktörer – tillsammans är vi starka!

Uppsala har möjligheten att bli Sveriges kulturregion nummer ett i Sverige. Detta har landstinget insett, och inkluderade Litteraturcentrum som en del av landstingets regionala kulturplan för 2013-14. Tack till landstinget i Uppsala län, alla våra samarbetspartners, och till alla er andra som precis som vi älskar det fria ordet - skrivet som talat.

För er som vill följa och delta i vårt arbete mot detta mål presenterar vi nu nyhetsbrevet UPPLITT, för alla er som vill hänga med i Uppsalas litteraturliv.

Det är i ljus vi somnar
det ljudlösa skyddet från människor
ger röst till
den som behöver.

Så är vi i Uppsala, kämpar för skapande ord, levande kultur, tänkande folket och fungerande demokrati.

Lars Häger
poet och distriktschef för Studiefrämjandet i Uppsala län

Fira UNESCO:s modersmålsdag med oss

UNESCO inrättade 1999 modersmålsdagen för att främja språklig och kulturell mångfald. Vi firar detta med en poesifestival på Teater Blanca kl. 18-21 den 21 februari.

Poeter från olika språk och länder kommer att läsa dikter på egna modersmål tillsammans med översättningar till svenska.

Bland gästerna finner vi Elsie Johansson och Henrik C. Enbohm från Sverige, Ann Kavli från Norge, Lucija Stupica från Slovenia, Ralf Andtbacka från Finland och Karsten Bjarnholt från Danmark.  

Karsten besöker dessutom Bisköps-Arnö och träffar elever och lärare på skrivarlinjen den 20 februari.

Dublin-Uppsala Literary Week

Dermot Bolger

Dermot Bolger är en av Irlands ledande dramatiker, som just nu sätter upp James Joyces Ulysses på Broadway. Han har också arbetat med att liva upp förorter, till exempel Ballymun-trilogon där boende i förorten själva spelar upp pjäser om sina liv.

I mars kommer han till Uppsala för att läsa och inspirera.

www.litteraturcentrum.se/bolger

Skrivarkurs för Unga

Lär Dig skriva och inspireras att hitta Din egen berättarröst.
För barn 9-12 år.

Föranmälan till Stadsbibliotekets barn- och ungdomsavdelning tel. 018-727 17 10. OBS! Begränsat antal platser.

Varje dag, måndag-fredag 18-22 februari kl. 13-16.
Plats: Skattekameran, Uppsala stadsbibliotek

I samarbete med Uppsala stadsbibliotek, Studiefrämjandet och Litteraturcentrum.

Skrivarverkstäder för alla

Elsie Johansson

De litterära skrivverkstäderna med Uppsalas före detta fristadspoet Anisur Rahman fortsätter under våren med sex tillfällen. Träffarna är öppna och man kan vara med så många gånger man själv vill. Ingen föranmälan.

Gäster till workshopserien är John Fiske, Malin Norrby, Ola Larsmo, Gunnar Ardelius, Maria Frensborg, Bo Gustavsson, Anna Ehn, Richard Dinter, Lars Häger, Peter Fröberg Idling och Arne Sundelin.

Start 4/4, torsdag 17.00-19.30, 6 ggr.
Lokal: Skattkammaren, Stadsbiblioteket. Fri entre!

http://www.litteraturcentrum.se/program/skrivarverkstader/

Onsdagspoesi på Litteraturkaféet

Uppsalas öppna scen för litteratur. Besök gärna vår klubb Onsdagspoesi som håller till på Litteraturkaféet, Sysslomansgatan 1, varje onsdag kl. 18-19.

Kontakta oss gärna om du vill läsa! Vem som helst kan här kostnadsfritt anordna evenemang, såsom poesi- eller litteraturaftnar och musikkaféer. Dessutom ställer Konstbruket ut sin konst här hela året.

Välkommen!

Bokning: 018-19 46 00

Tack från oss till er!

Vårt mål har varit att hjälpa litteraturen och författarna, både publicerade och opu­blicerade, att ta plats i offentligheten. Länets olika läsare; barn, unga, vuxna, pensionärer, arbets­lösa med flera, har kunnat möta texter och författare från länet, men också från hela Sverige och världen. Genom det internationella perspektivet på exilförfattare och fristäder har vi strävat efter att göra värden som mångkultur, integration, yttrandefrihet och demokrati till tydliga teman. I den mån vi har lyckats är det tack vare alla som bidrag med tid och engagemang. Arbetsgruppen för Litteraturcentrum vill därför rikta er ett stort tack och hoppas att 2013 blir ett litteraturens år.

Varma hälsningar,
Ia Eriksson-Dobrovich, Anisur Rahman, Christina Hillheim och Leonidas Aretakis

Samarbetspartners